Seda Yekeler’den Dil Edindiren Uygulamalar

Bir hafta aradan sonra tekrar merhaba. Geçen haftaki “Zihin Sarayı” yöntemiyle ilgili yazdıklarınızı okudum ve sizlerden çok gelen bir soruyu cevaplamaya çalışacağım bu hafta. “Hocam İngilizce edinebilmek için hangi uygulamaları kullanabilirim?” Aşağıda size anlatacağım uygulamalar sıfırdan başlayıp bir dili tam olarak edinmenize ve profesyonel yaşantınızda kullanmanıza yetecek kadar İngilizce ya da başka bir dil edinmenize yetmeyecektir. Ancak ben aynı zamanda hep, “Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır,” felsefesini öğrencilerime ve yakın çevreme aşılamaya çalışmışımdır. Bu nedenle özellikle eğitim kurumlarının yüz yüze eğitim veremediği bu pandemi günlerinde kendinize ne kadar yatırım yapsanız o kadar iyi olacaktır. Az öğrenmek hiç öğrenmemekten iyidir. Ancak eğer bir eğitmen vasıtasıyla bir dil ediniyorsanız, aşağıdaki uygulamaları onun bilgisi dahilinde kullanın. Onun öğrettiği şeyleri tekrar etmeniz gereken zamanda yeni başka şeyler öğrenmeye çalışmanız size yarardan çok zarar verebilir, bunu da aklınızdan çıkarmadan bu haftaki yazımı okumaya başlayabilirsiniz.

 

Öncelikle bu yönde kullanılabilecek uygulamaları iki gruba ayırabiliriz:

  1. Dil edindirme amaçlı olanlar,
  2. Dil edinirken ihtiyacınız olanlar.

 

Ben bugünkü yazımda dil edindirme amaçlı olan uygulamalardan bahsedeceğim size. Önümüzdeki haftaki yazımda ise dil edinirken ihtiyacınız olacak uygulamalardan bahsedeceğim. Bunlar kelime öğrenme uygulamaları, dinleme uygulamaları, okuma uygulamaları, yazma uygulamaları ve pratik yapma uygulamaları olacaktır. Hepsini bir makaleye sığdırmaya çalışacağım, umarım başarabilirim.

 

  1. Dil edindirme amaçlı uygulamalar

 

DuoLingo

İlk gruptaki uygulamalarda ilk akla gelen uygulama DuoLingo. Duolingo’nun avantajı pek çok dil eğitimi olması ve edinmek istediğiniz dilde seviyenizden başlayarak günlük çalışma sürenizi ve mevcut seviyenizi seçerek ya da belirleyerek ilerleyebiliyor olmanız. Ancak en temelden başlayacaklar yine de biraz zorlanabilirler ilk başta. Hem mobil uygulaması var hem de web tabanlı olarak bilgisayarınızdan kullanabiliyorsunuz. Tamamen ücretsiz bir uygulama ama içinde reklamlar ve isteğe bağlı olarak satın alabileceğiniz şeyler var. Aşağıdaki linkten bu uygulamaya ulaşabilirsiniz:

https://www.duolingo.com/

 

Busuu

Bir diğer uygulama ise Busuu. Bu uygulama da DuoLingo gibi en basit halinden başlayarak size pek çok dil edinme fırsatı sunuyor. Günlük diyalogların eğitiminden başlayarak ilerliyor ancak bu uygulamada dil bilgisi eğitimleri ücretli. Diğer alternatiflerinden farklı olarak bu uygulamanın “sosyal” adlı bir bölümü var. Orada sizin edinmek istediğiniz dili anadili olarak konuşanlarla sohbet etme şansınız oluyor. Bu açıdan deneyebilirsiniz çünkü o kişiler de aslında sizin anadilinizi öğrenmeye çalışanlar oluyor. Böylece bir karşılıklı iş birliği işe yarayabiliyor. Yine de karşınızdaki kişinin bir öğretmen olmadığını bilmeniz gerekiyor. Busuu’nun da hem mobil uygulaması hem de web tabanlı çalışan uygulaması var. Aşağıdaki linkten web tabanlı uygulamasına ulaşabilirsiniz:

https://www.busuu.com/

 

BBC – Learning English

BBC’nin İngilizce dilini edinmek ya da geliştirmek isteyenler için hazırlamış olduğu bir uygulama/web sayfası diyebiliriz. İçerik olarak oldukça zengin bir yapısı var. Ancak dil bilgisi olarak parça parça bölümleri olsa da bir düzen içerisinde başlayıp biten bir dil bilgisi alanı yok maalesef. İçinde videolar, dinleme parçaları, okuma parçaları, radyo-tiyatrolar ve aktiviteler var. Özellikle dil bilgisi eğitimini tamamlamış ve dil ediniminin hayatın içine yayılması gerektiği bilincine varmış olan öğrenciler için ideal bir web sayfası. Evet mobil uygulaması da var ancak web sayfasındaki tüm içerikler bu uygulamada olmadığı için size web sayfasını kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıda linkine ulaşabileceğiniz web sayfasına girdiğinizde öncelikle “Courses” bölümüne tıklayarak “Basic” seviyeden “Towards Advanced” seviyesine kadar ilerleyebilirsiniz. Toplamda 124 ünite var ve hepsinin altında da session’lar var:

https://www.bbc.co.uk/learningenglish/

 

British Council – Learn English

Bu web sayfası ve mobil uygulaması da ücretsiz. Sizin için önereceğim pek çok bölümü var. Sayfaya girdiğinizde online ücretli derslere erişebilirsiniz. Ancak onun dışındaki alanlardan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. “Skills” başlığı altında okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinizi geliştirmeniz için videolar ve alıştırmalar bulunuyor. “Grammar” bölümünde seviyenize uygun olarak dilbilgisi konularını çalışma ve aktiviteleriyle de öğrenip öğrenmediğinizden emin olma şansınız bulunuyor. “Vocabulary” bölümünde görseller ve telaffuzlarıyla kelimeler öğrenebileceğiniz bir bölüm var. “Business English” bölümünde İş İngilizcesi ve “General English” bölümünde Genel İngilizce çalışmaları var. Her ikisinin de içinde podcastler var ve onları dinlemenizi tavsiye ederim. Her podcastin scripti (metni) de alt kısmında bulunuyor. Aşağıdaki linkten bu web sitesine ulaşabilirsiniz.

https://learnenglish.britishcouncil.org/

 

Seda Yekeler

12, 2020

0
Seda Yekeler Sorularınızı Cevaplıyor!