Hepinize tekrar merhaba. Bu seneki son Pazartesi yazımı sizinle paylaşıyorum. İşlerimi yarım bırakmayı sevmem o nedenle Aralık ayında başladığım “Dil Edindiren Uygulamalar” başlıklı yazı dizimi tamamlamak istiyorum. Bu dizideki yazılarımın ilkini ve ikincisini okumadıysanız onları da okumanızı tavsiye ederim. Belki biraz uzunca bir yazı olacak ancak umarım aynı oranda önemli ve değerli bir yazı olur ve bazı hayatlara dokunabilirim. Bu yazı dizisini yazmamdaki en büyük sebep ise pek çok kişiden duyduğum “dil edinmeye ayıracak maddi kaynaklarım yok” argümanını bir parça geçersiz kılmaktı. Eğitmenlik hayatımda öyle öğrencilerim oldu ki, imkansızlıklar içerisinden sadece kendine güveni ve azmiyle imkanlar yaratıp kendilerini gerçekleştirebildiler. Bu belki acımasız gelecek bazılarınıza ama yeterli motivasyonunuz varsa imkanları aşmanız sadece zaman alacaktır. Ama sonunda mutlaka istediğiniz noktaya ya da çok yakınına varırsınız. Hayal kurmaktan bahsetmiyorum, hedeflediğiniz şeyin açlığını çekmekten bahsediyorum; ona ulaşmadan açlığınızın dinmemesinden. İşte dil edinmeyle ilgili açlığı olan insanların kısıtlı imkanlarla bir noktaya erişebilmeleri için yazıyorum bu seriyi. Herkese iyi okumalar dilerken, yeni yıla girmeden 2021’in neden 2020’den çok daha iyi olacağıyla ilgili bir makale yazıp sizlerle paylaşacağımı da haber vermek isterim.
İlk makalemde Dil Edindirme Amaçlı Uygulamalar ve web sitelerini tanıtmıştım. İkinci makalemdeyse Dil Edinirken İhtiyacınız Olan Uygulamaları anlatmaya başlamıştım ve Kelime Çalışma ile Okuma Uygulamalarının bazılarını size göstermiştim.
Bu yazımdaysa Dinleme/İzleme, Konuşma ve Yazma uygulamalarından bahsedeceğim. Umarım faydalanırsınız.
Voscreen
Bu uygulamayı çok eğlenceli bulduğumu söylemeliyim. Öncelikle uygulamaya başlarken anadilinizi seçiyorsunuz, daha sonra kayıt olmanızı öneririm. Size çok kısa videolar gösterilecek ve orada geçen kısa konuşmayı dinleyeceksiniz, daha sonra altyazılı izlemek ister misiniz diye soracak. Eğer altyazılıyı seçerseniz puanınız düşecek ama buna mecbur hissediyorsanız ilk başlarda bunda sakınca yok. Altyazı tercihinizi yaptıktan sonra size dinlediğiniz konuşmanın iki çevirisinden hangisinin doğru olduğu sorulacak. Doğrusunu bildikçe puanınız artacak. Aşağıda örnek olması açısından bir ekran görüntüsü paylaşıyorum; Truva filminde Agamemnon’un Achilles’e söylediği bir cümle. Aşağıdaki linke tıklayarak uygulamanın web sitesine ulaşabilirsiniz ayrıca bu web sayfasının ayrıca mobil uygulaması da var:
Ororo.tv
Bu uygulama da Voscreen gibi video izlemek üzerine bir uygulama, ama buradaki videoları kanallar ekleyerek ilgi alanınıza göre siz seçiyorsunuz ve videolar birer cümlelik değil genellikle 1 dakikadan uzun videolar. İzlerken aşağıda İngilizce altyazı çıkıyor ve fare imleciyle kelimelerin üzerine geldiğinizde kelimenin Türkçe anlamı karşınıza çıkıyor. Burada öğrendiğiniz kelimeleri uygulama içerisindeki kişisel sözlüğünüze ekleyebiliyorsunuz ve belirli aralıklarla size öğrendiğiniz kelimeleri sorup tekrar etmenizi sağlıyor. Bu uygulamadan yararlanmak için intermediate ve üstü seviyede olmanız gerekiyor, yoksa kendinizi yetersiz hissetme gibi olumsuz bir hisse kapılıp İngilizceden uzaklaşabilirsiniz. Bu nedenle seviyenizin uygun olduğunu ve daha uzun videoları dinleyip anlayabileceğinizi düşünüyorsanız girip deneyebilirsiniz. Size uyabilecek bir kanal bulabilirseniz, bu size İngilizce çalışmak gibi değil de keyifli bir aktivite gibi gelecektir, bu sırada kulağınız da gittikçe açılacaktır. Aşağıdaki linkten uygulamanın web sayfasına gidebilirsiniz:
Ewa
Kitapları okuyabileceğiniz ve dinleyebileceğiniz (1.000 adet İngilizce sesli kitap), eğitici kartlarla kurslardan ve kitaplardan kelimeleri (40.000 kelime) hatırlayarak kelime dağarcığınızı genişletebileceğiniz ve dil edinimindeki istatistiklerinizi takip edebileceğiniz bir uygulamadır. Uygulamaya başlarken yaş aralığınızı ve İngilizceyi ne amaçla edinmek istediğinizi seçiyorsunuz. Sonrasında da Ewa uygulamasının zengin içeriğinden faydalanmaya başlayabilirsiniz. Gramerden tutun da genel İngilizce derslerine kadar pek çok derse katılabilirsiniz. Bir güzel yanı gerçek hayattaki hızla konuşulan ve birçok farklı aksandaki konuşma kalıplarını ve kelimeleri öğrenmenizi sağlayan bir uygulama ancak tüm özelliklerine erişebilmek için maalesef ücretli üyelik gerekiyor. Şu anda 12 aylık üyelik ücreti 379 TL. 3 günlük bir deneme süresi veriyor, memnun kalmazsanız iptal etme şansınız var yani. Ayrıca ücretli üye olmadan önce sayfada ücretsiz olan bolca kısımdan size uygun olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Bence denemeye değer bir uygulama çünkü her ders görsel ve işitsel olarak işleniyor. Her dersin içinde boşluk doldurma ve kısa çeviri soruları var. Bu da pekiştirmenize yardımcı olacaktır. Ancak ders çalışırken defter ve kaleminizi yanınızda bulundurup notlar almanız sizin için daha kalıcı bir öğrenme fırsatı sunacaktır. Bu uygulamanın web sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilir ve oradan mobil uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz:
Tandem
Tandem, kişisel profilinizi oluştururken hedef dilinizle birlikte anadilinizi ve konuşabildiğiniz diğer dilleri, kendinizi ve neleri konuşmaktan keyif aldığınızı seçerek başladığınız bir uygulama. Maalesef özellikle gelişmekte olan ülkelerden insanlar bu tür ücretsiz uygulamaları çöpçatanlık uygulaması gibi kullandıkları için ülkemizde de üyeliğe kabul edilmek için beklemeniz gerekmekte. Ancak kabul edilirseniz ve gerçekten pratik yapma amacındaysanız ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz bir uygulama. Aşağıdaki linkten bu sayfaya ulaşabilirsiniz:
HelloTalk
Bu uygulama sadece akıllı telefonlarda çalışıyor ancak aynı Whatsapp Web gibi telefonunuzdan bir kare kod okutarak bilgisayarınızdan da uygulamaya erişebiliyorsunuz. 25 milyondan fazla üyesi olan ve 150 dilin konuşulduğu, aynı zamanda bu dillerde aynı bir sosyal medya mecrası gibi yazıların paylaşıldığı bir uygulama. Bu yazıların çevirisini uygulama üzerinden yapabiliyorsunuz anlamadığınız bölümler olduğunda. Deneyebileceğiniz bir pratik yapma uygulaması olarak önerebilirim ancak sosyal medyanın bazen tehlikeli olabileceğini unutmayın ve o nedenle küçük yaşlardaki çocuklarınızı Tandem ve HelloTalk uygulamalarını kullanırken lütfen denetleyiniz. Genel olarak sosyal medyayı nasıl kullanabileceklerini ailelerin kuralları belirlemeli ve ancak buradan gelebilecek tehlikelerin farkına vardıkları olgunluğa eriştikten sonra kullanmalarına izin verilmeli diye düşünüyorum.
Fraze.it
Kelimelerin genellikle birden çok anlamı olur ve biz onları içinde geçtikleri bağlama uygun anlamıyla öğreniriz. Örnek vermek gerekirse, “spring” kelimesini bir metinde ilkbahar anlamında görmüş olabiliriz, ancak memba, kaynak suyu anlamı da vardır, yay/yaylanmak anlamı ve daha birçok kullanımı vardır. Bir kelimenin birden çok anlamıyla kullanıldığı cümleleri görmek istiyorsanız bu sayfa sizin için ideal olacaktır. Benim bizzat öğrencilerime de tavsiye ettiğim ücretsiz bir sayfadır ve o nedenle herkesin faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayfaya ulaşabileceğiniz link aşağıdadır:
Write and Improve
Bu web sayfası da IELTS ya da farklı sınavlar için yazdığınız essayler için bilgisayar yazılımıyla puan veren ve hataları gösteren bir site. Hemen hemen bütün İngilizce öğrencilerinin çok ihtiyaç duyacaklarını düşündüğüm bir web sayfası. Tabii ki girdiğiniz yazıları gerçek kişiler okumadığı için puanlamalarda bazen hatalar olabiliyor ancak yazımın başında da belirttiğim gibi herkesin ücretsiz olarak da yararlanabileceği uygulamaları ve web sayfalarını seçmeye çalıştım sizin için. Buraya ücretli üyelikle de giriş yapabilirsiniz ve o zaman IELTS sınavlarının writing bölümlerinde karşınıza çıkacak sorular ve o sorulara verilmiş cevapların da olduğu başka hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. Ancak zaten Google’da azıcık bir araştırmayla ücretsiz olarak IELTS ve TOEFL örnek essaylerinden çokça bulabilirsiniz. Buraya ulaşabileceğiniz linki de aşağıda bulabilirsiniz:
Lang-8
Son olarak bu web sayfası da yazdığınız yazıları native speakerlara yani sizin öğrenmek istediğiniz dil anadili olanlara kontrol ettirebileceğiniz bir sayfa. Bu da bir nevi sosyal medya uygulaması olduğu için gönüllülük esasına dayalı ve kontrol eden kişiler profesyoneller değil. Ama metninizi birden çok kişiye de kontrol ettirerek bir nevi sağlamasını yaptırabilirsiniz ve hatalarınızı görebilirsiniz. Bu sayfa da uzun vadeli olarak kullanabileceğiniz ve büyük faydalar elde edebileceğiniz bir web sitesi. Aşağıda linkini görebilirsiniz.