Seda Yekeler’den Dil Edindiren Uygulamalar 2

Öncelikle sizlere teşekkür etmek istiyorum. Geçen hafta yazmış olduğum “Dil edindirme uygulamaları üzerine” başlıklı makaleme çok ilgi gösterdiniz ve bu nedenle ben de bu konudaki ikinci yazımı yazma enerjisini buldum sayenizde. Çok sayıda uygulama önereceğim için hızlıca dil edinirken ihtiyacımız olan uygulamaları gruplar içinde size anlatmaya geçmek istiyorum. Bu uygulamaların bazıları eğitmeninizle ilerlemenizde yardımcı olacak uygulamalarken bazıları da kendi kendinize çalışmanızı sağlayacak uygulamalar. Tabii özellikle başlangıç düzeyindeyseniz plansız bir şekilde rastgele şekilde çalışmanız ve dilin sadece bir yönüne ağırlık vermeniz, doğal bir dil edinme yöntemi olmayacaktır. Doğal olanı konuşmayı, dinlemeyi, yazmayı ve okumayı bir arada hayatımızın içine adapte etmemizdir. Bu nedenle aşağıdaki uygulamaları beni takip eden öğrenciler ve öğretmenler buna dikkat ederek kullanırsa daha fazla fayda elde edeceklerdir.

  1. Kelime Çalışma Uygulamaları

Anki (Flashcards)

Bu uygulama, bir eğitmen olarak kelime çalışma uygulamaları arasından en çok sevdiğim. Bunun en önemli nedeni, öğrencilerimin birlikte çalışmış olduğumuz kelimeleri flashcardlara dönüştürebilmeleri. Böylelikle sadece benim öğrenmelerini istediğim kelimelere odaklanıyorlar. Ayrıca bilgisayarlarda ve Android cihazlarda ücretsiz, maalesef IOS cihazlarda ücretli. Aşağıdaki linkten bilgisayar uygulamasına ulaşabilirsiniz.

https://apps.ankiweb.net/

Clozemaster

Bu uygulama cümleler içinde boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden birisini getirdiğiniz bir uygulama. Aynı zamanda bu cümlelerin çevirilerini aşağılarında görebilirsiniz ve doğru seçeneği işaretlediğinizde cümlenin telaffuzunu da duyabiliyorsunuz. Ancak bu tür uygulamaları bireysel olarak kullanırken dikkat etmeniz gerekiyor çünkü cloze test şeklindeki bu sorularda geçen kelimeler sizin ihtiyaç duyduğunuz kelimeler olmayabilir. Uygulamanın ücretsiz versiyonu buraya kadar kapsıyor, ancak ücretli (aylık 8$) versiyonunda gramer ve dinleme bölümleri de açılıyor. Aşağıdaki linkten bilgisayar uygulamasına ulaşabilirsiniz.

https://www.clozemaster.com/

Memrise

Bu uygulamada üyeler tarafından oluşturulmuş kelime kartları ve hatırlatıcılar var. Kelimenin telaffuzuyla ilgili olarak aklınızda oluşan görüntüyle kelimenin anlamı arasında bağlantı kurmaya çalışan hatırlatıcılar çoğunlukla kişisel olarak yaratıldığında daha yararlı oluyor. Çünkü zihninizde görselleştirmeniz gerekiyor. Ancak günlerini boş geçirmektense kelime öğrenmeye çalışarak değerlendirmek isteyenler bu uygulamaya da göz atabilirler. Günde 5 dakika kelime ezberlemeye teşvik ediyor uygulama. Web versiyonu ücretsiz ve yeterli bence ama isteyenler mobil cihazlarından ücretli versiyonunu da deneyebilirler. Aşağıdaki linkten bilgisayar uygulamasına ulaşabilirsiniz.

https://app.memrise.com/home/

 

  1. Okuma Uygulamaları

Beelinguapp

Bu uygulama çok sevdiğim ve öğrencilerime tavsiye edebileceğim bir uygulama. Uygulamaya giriş yaptığınızda edinmek istediğiniz dildeki seviyenizi ve okumaktan hoşlandığınız konuları seçiyorsunuz. Bu konularda sadece kitaplardan bölümler değil, haberler, öyküler, fabl ve masallar gibi pek çok tür seçebiliyorsunuz. Haberlerin türünü de (sağlık, teknoloji, bilim, vs.) seçebiliyorsunuz. Sonra okumaya başladığınızda karaoke sistemi gibi ekranın üst kısmında hedef dildeki metni görürken alt kısmında da anadilinizdeki çevirisini görüyorsunuz. Bir yandan okurken diğer yandan da dinliyorsunuz ayrıca bu metni. Tüm özelliklerini kullanabilmek için satın aldığınız bu uygulama sadece mobil cihazlar için yapılmış. Aşağıdaki linke tıklayarak web sayfalarına gidebilir ve uygulamayı cihazınıza indirebilirsiniz.

https://www.beelinguapp.com/

News in Slow English

Bu aslında bir uygulama değil bir web sayfası. İngilizce haberlerin basitleştirilmiş hallerini okuyup dinleyebileceğiniz bir web sayfası. Ücretsiz bir sayfa ama bundan dolayı da ancak belirli bir süre yetecek kadar kaynak barındırıyor. Ama yine de orta seviyeye yakın İngilizcesi olanları bir basamak yukarıya taşımaya yardımcı olacaktır metinleriyle. Aşağıda sayfanın linkini bulabilirsiniz.

https://www.newsinslowenglish.com/

Readlang

Bu da aslında bir chrome uzantısı (extension). Çok sevdiğim ve tavsiye ettiğim bir uygulama. Edinmek istediğiniz dildeki metinlerin olduğu web sayfalarını okurken bu uzantıyı açmak gerekiyor. Herhangi bir kelimenin üstüne tıkladığınızda anlamını görüyorsunuz ve daha da güzeli, bu kelimeleri size flashcard olarak gösteriyor. Yani sadece kelimelerin anlamını görmüyorsunuz, o kelimeleri ezberlemeniz için de size karşılıklı olarak hem kendi dilinizde hem de hedef dilinizde kartları soruyor. Ayrıca ücretsiz versiyonuyla 6 kelimeye kadar olan cümleleri anadilinize çevirebiliyorken ücretli versiyonuyla bu sayı 12 kelimeye çıkıyor. Mutlaka denemenizi öneririm. Kullanımı oldukça kolay. Aşağıda sayfanın linkini bulabilirsiniz.

https://readlang.com/

 

Bu makalemi daha fazla uzatmadan burada bitiriyorum ama henüz dinleme, pratik yapma ve yazma uygulamalarından bahsedemedim. Bu konulara yönelik bir makale daha yazarak uygulamalarla ilgili önerilerimi bitirmiş olacağım. Sizler de arşivlerinize ekleyerek ve bizzat kullanmaya başlayarak deneyimlerinizi bana yazarsanız çok sevinirim. Ayrıca sizin de kullanıp yararlı bulduğunuz başka uygulamalar varsa onları da bizimle paylaşırsanız diğer takipçiler de bunlardan yararlanabilirler.

Ayrıca birkaç gün içerisinde de öğrencilerin kendilerine verilmiş olan ödev ve görevleri yapmalarının neden önemli ve başarının sağlanması açısından gerekli olduğuyla ilgili bir makale yazıp paylaşmayı umuyorum. Bugünlerde bunun çok gerekli olduğunu görüyorum çünkü. Bir sonraki yazımda yine bir arada olmak dileğiyle sizlere hoşça kalın diyorum. Unutmayın hedef sahibi olmak yetmez, bu hedefleri gerçekleştirmek için gereken fedakârlıkları yapmayı göze almış olmanız da gerekiyor. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, hedef, motivasyon, çalışma, direnme ve hedefe ulaşma dil ediniminin doğal süreçleridir. Bu adımların hepsini atmaya kararlı olduktan sonra dil ediniminin önünde hiçbir engel yoktur. Başarı sadece sabreden ve gayret edenlerin ulaşabileceği bir meyvedir.

 

Seda Yekeler

0
Seda Yekeler Sorularınızı Cevaplıyor!