Pandemiyi fırsata çevirmek için ona meydan okumaya ne dersin?

Pandemi döneminde hepimizin pek çok olumsuz etkene maruz kaldığı su götürmez; hatta bazılarımız için “olumsuz etken” tanımı karşılaştıkları sağlık sorunlarını tam olarak karşılamakta çok hafif bile kalıyor. Ancak ben hep şuna inandım, zor günler de kendi içinde fırsatlar barındırıyor. Pek çoğumuzun aile bireylerini, dahası kendilerini, çok yakından tanıdıkları bir dönem oldu bu salgın süreci. Ben de bu süreçte salgına meydan okuyacak bazı fikirler önermek istiyorum sizlere.

Başarıda zihin yapısının etkisi

Pandemi döneminde fiziksel değişiklikleri gerçekleştirmek her zamanki kadar kolay değil, aylarca kuaförler bile kapalı kaldı hatta. Ama kendimizle daha çok zaman geçirdiğimiz bu süreçte zihin yapımızı değiştirerek pandemiye meydan okumaya ne dersiniz?

Zihin yapısı derken bu yazımda ele almak istediğim şey sabit fikirli zihin yapısı ve gelişimci zihin yapısı. Aslında hemen hemen hiçbir zaman ya sabit fikirli ya da gelişimci değilizdir hiç birimiz. Zihin yapımız daha ziyade bir ucunda sabit fikirlilik diğer ucunda gelişimcilik olan bir çizelgede belirli noktalardadır. Bazı konularda sabit fikirliyken diğerlerinde çok gelişim odaklı düşünebiliriz de.

Sabit fikirli ve gelişimci zihin yapısı

Sabit fikirli zihin yapısına sahip olan insanlar becerilerin, zekânın ve yeteneklerin doğuştan bize bahşedilmiş özellikler olduğuna inanırlar. “Allah vergisi yetenek” inanışları ve başarısızlık korkularıyla kendi gelişimlerinin önünü tıkarlar. Başarısızlığı bir felaket olarak görürler.

“Hep denedin. Hep yenildin. Olsun. Yine dene, yine yenil. Daha iyi yenil.Samuel Beckett

Gelişimci zihin yapısındaki kişiler ise beceri ve yeteneklerinin çabayla, öğrenmeyle ve uygulamayla geliştiklerine inanırlar. Eğer üzerinde çalışırlarsa herkesin gelişebileceğini ve daha zeki olacağına inanırlar. Yeni fikirlere ve öğrenmeye açıktırlar ve başarısızlıkları da fırsat olarak görebilirler.

Zihin yapımız öğrenip öğrenemeyeceğimizi, gelişip gelişemeyeceğimizi şekillendirir. İyi haber şu ki herkes bir gelişimci zihin yapısını benimseyebilir, farklı düşünebilir ve yenilik ve gelişime daha açık hale gelebilir. Bunu nasıl yapacağınıza geçmeden önce en azından birkaç yanlış algıya değinmemiz gerekiyor tabii.

İlk olarak, zihin yapınız şu anda olduğunuz kişinin doğuştan gelen bir parçası değildir – onu tecrübelerinizle, özellikle de çocukken kendinize seçtiğiniz rol modellerle ve diğer insanlardan aldığınız mesajlarla siz geliştirdiniz.

İkincisi, gelişimci ya da sabit fikirli zihin yapısı bir “ya o ya o” durumu değildir. Kimse tamamen sabit fikirli ya da tamamen gelişimci değildir. Daha doğru olan, bir kişinin farklı beceriler hakkındaki sabit fikirlilik ya da gelişimcilik derecesidir. Hepimizde değişen derecelerde karma bir zihin yapısı vardır.

Gelişimci bir zihin yapısı benimsemek için 6 adım!

Çizelgenin gelişimci zihin yapısı ucuna doğru ilerlemek üzere size bazı adımlar önereceğim.

  1. Öğrenmeye odaklanın

İlgi alanınızdaki en iyi bilgi kaynaklarını arayın ve alanındaki en iyi kişiden öğrenmeye odaklanın. Kitaplar okuyun, sektörünüzdeki yayınları ve blogları takip edin. Podcast’leri dinleyin ve pandemi döneminin bir fırsatı olarak çevrimiçi konferanslara ve webinarlara katılın. En iyiye odaklanıp gerisinden uzak durma becerinizi geliştirmek üzerine çalışın.

  1. Doğru rol modelleri seçin

İlgi alanınızdaki kanaat önderleri ve yenilikçilerden ilham alın. Onları sosyal medyadan takip edin ve katıldıkları çevrimiçi etkinliklere siz de katılın. Onların düşünce şekillerini model almaya ve zihin yapılarını size uyacak şekilde benimsemeye çalışın.

  1. Mevcut düşüncelerinize meydan okuyun

Zihin yapınızı değiştirmedeki en hayati adımlardan birisi en azından bazı alanlarda sahip olduğunuzun farkında olmaktır. Mevcut inanışlarınızı gözden geçirin ve nerede kendinizi kısıtlayan inanışlarınız olduğunu tespit edin. Bu utanç verici değil aksine insani bir durum. Kat etmek istediğiniz yola koyduğunuz bariyerlere ışık tutun ve onları kaldıramadığınız yerde en azından etrafından dolaşmaya çalışın.

  1. Bir vizyon ve hedefler belirleyin

Bir vizyon ve hedefler belirlemek, sabit fikirli zihin yapısından gelişimci zihin yapısına doğru giden yolda size motivasyon kaynağı olabilir. Gelecek seneye kadar neyi başarmak istiyorsunuz? Beş sene içinde? Ya on sene? Zihninizde nerede olmak istediğinizin net bir görüntüsünü hayal edin ve bu vizyona ulaşmanıza yardımcı olması için ara hedefler belirleyin.

  1. Başarısızlıkları fırsatlar olarak ele alın

Gelişimci zihin yapısına sahip olan insanlar, başarısızlığın başarıya giden yoldaki önemli bir durak olduğunu bilirler. Başarısızlıkla karşılaştıklarında, onu taktik değiştirmek ya da sonuçları iyileştirmek için ekstra gayret göstermeleri gereken bir fırsat olarak görürler.

  1. Eşsiz olun

Gelişimci zihin yapısı düşünce ve eyleme geçme şeklinizde orijinallik gerektirir. Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi bilin. İnsanlara mükemmel görünmek zorunda değilsiniz. Kendiniz olmaktan korkmayın ve değerlerinizin başkaları tarafından bilinmesine izin verin. Diğer insanlarla etkileşimlerinizde açık ve dürüst olduğunuzda, insanlar sizin yanınızdaki yerlerini bilirler ve size güvenirler.

Şunu unutmayın lütfen; gelişimci zihin yapısı başarıdaki tek etken değildir, sadece ilk adımdır. Bu yolda kendinizi dönüştürmenizi sağlamak için çabalamanız ve vizyonunuza hazır hale gelmeniz gerekecek. Size başarıya giden yolun kapısını açacaktır ancak orada yürünecek de bir yol vardır. Sonuç almanızı sağlayacak şeyler; zihin yapısı, hedefler ve eylemdir.

0
Seda Yekeler Sorularınızı Cevaplıyor!