Ödev mi dediniz?

  

 

Dil Ediniminde Ödev Gerekli Midir?

Tüm öğrencilerime, dostlarıma ve dil edinimiyle ilgilendiği için beni ve yazılarımı takip eden herkese iyi haftalar dileyerek başlamak istiyorum. Biliyorsunuz pandeminin dalgalandığı bu dönemde ve aşının henüz ülkemizde yapılmaya başlanamaması nedeniyle derslerimizi hala çevrimiçi olarak yaptığımız bir dönemdeyiz. Sanırım bu süreç ülkemizde biraz daha sürecek ve biz de öğrencilerimizle yüz yüze eğitime geçemeyeceğiz.

Size umutsuzluk vermek değil niyetim, ancak ben her zaman gerçekçi olmayı ve sorunları değil de çözümleri seçmeyi, en azından sorunların içindeki fırsatları görmeyi seçtim. Bugün yaşadığımız dönem her ne kadar pek çoğumuzu maddi, manevi etkilese de, Nietzsche’nin dediği gibi “Bizi öldürmeyen şey güçlendirir.” Pandemi bittiğinde, sürekli evde kaldığımız bu dönemi kendisini geliştirmeye adayarak geçirenlerin çok daha kazançlı olacağı da bir gerçek. Şu ana kadar bunu yapmadıysanız bile geç kalmış sayılmazsınız. Yarın bugünden daha geç olacaktır ve evde kalacağımız daha çok günler var gibi görünüyor.

 

Ödev ne demektir?

Dil ediniminde ödev, bana göre antrenman demektir. Nasıl ki bir sporcunun yarışmada başarılı olabilmesi için antrenmanlarına önem göstermesi gerekiyorsa, dil ediniminin büyük bir kısmı da öğrencilerin bireysel çalışmaları sırasında olmaktadır. Bu hem zaman yönetimi ve ilerleme açısından gerekli hem de öğrencilerin de kendi yeterliliklerini görmeleri ve keşfetmeleri açısından değerli bir süreçtir. Ancak “ödev” kelimesi nedense öğrencilerin bir kısmında bir angarya ya da onlara yapılan bir eziyet hissi uyandırıyor. İngilizcede ödev yerine kullanılabilen çok kelime var mesela: “assignment, exercise, paper, task, essay, term paper” kelimeleri yerine göre ödev olarak kullanılabiliyor. Bence Türkçe olarak en iyi kullanılabilecek ifade “antrenman”. En azından uyandırdığı his itibariyle bunun alelacele yapılıp teslim edilmesi gereken bir şey değil de, öğrencinin kendi başarısı için yaptığı bir şey olduğunu vurguluyor.

 

Peki, neden ödev?

Madde madde sıralamak istiyorum size ödevin nedenlerini:

  • Öğrencilerin derste tanıştıkları yeni kavram ya da konularla daha uzun süre zaman geçirmelerini sağlar,
  • Bu da öğrencilerin bir sonraki derse sorularla gelmesini sağlar ve merak dil ediniminde başarı için en önemli unsurdur belki de,
  • Ödevler öğrenmeyi sürekli ve düzenli hale getirmeye yardımcı olur,
  • Ödevlerini düzenli olarak yapan öğrenciler kesinlikle ve hiç tartışmasız çok daha hızlı gelişir,
  • Ödevlerin yapılmış olması demek, bir sonraki derste aynı şeyleri tekrarlamakla zaman kaybedilmemesi demektir ve böylece yeni konulara geçilebilir,
  • Derste teorik ve pratik olarak edinilen bilgilerin öğrenci tarafından benimsenmesini sağlar,
  • Boş zamanları da dil edinimi açısından verimli hale getirir ve beyne dil edinimi konusunda kararlılık sinyali verir. Beyin bu durumda enerjisini bu konuya yönlendirir,
  • Öğrencilerin bağımsız ve bireysel olarak sorun çözme alışkanlığı edinmelerini teşvik eder,
  • Çalışma alışkanlığı ve öz disiplin geliştirilmesinde büyük katkısı vardır,
  • Yeni kelimelerle derste tanışırsınız ancak henüz onlara sahip değilsinizdir. Onları gerçek anlamda edinebilmenizi doğru planlanmış ödevler sağlar.

 

 

Ödevden edinilecek faydayı etkileyen faktörler

Bence en önemli etken, ödevin miktarı ve içeriğinin öğrencinin bireysel ihtiyaçlarına hitap ediyor olması ve bir sonraki derste bunu temel alarak ilerlemeye olanak tanıması. Öğrenci tarafında en önemli etken ise motivasyondur. Ödev yapmak ve bunun için zaman harcamak, gelişim konusunda tek başına yeterli olmayabilir. Ödevin kalitesi, öğrencinin yaptığı işe kendisini adaması ve tutkusu da harcanan zaman kadar önemli olan şeylerdir. Dil ediniminde gelişim denince elbette ki en gerçekçi belirleyici “süredir”. Yani 1 haftada 1 dil edinilmez, bu sadece eskiden otobüs garajlarındaki çığırtkanların vaatleridir. Neyse, bu zaman konusu başka bir yazının konusu başlı başına.

Ayrıca öğrencinin yaptığı ödev zamanında kontrol edilmelidir ve hatalar düzeltilmelidir, aksi takdirde bu hatalar sürekli olarak yapılacak ve pekişecektir. Bu hataların düzeltilmesi ne kadar gecikirse öğrencilerin kendilerine olan güveni de o kadar azalır çünkü öğrencide “Acaba doğru sandığım başka şeyler de mi yanlıştı?”, düşüncesi oluşmaya başlayabilir.

 

 

Sonuç

Evet, farkındayım, bu dönemde hayatta kalmaktı önemli olan; ama uzun vadede hayatta kalma ve kendimizi gerçekleştirme fırsatını bize sunacak şey de kendimizi geliştirmektir. Evet, bu kadar uzun süreler evde kalmak bazı insanlarda uyuşukluğa ya da isteksizliğe yol açabiliyor; ama benim için kahraman demek, yapılması gerekeni yapılması gereken zamanda yapan kişi demektir. Bizim durumumuzda bu, gerçekleştirmek için başladıkları dil edinme sürecinde yapılması gereken çalışmaları yapılması gereken zamanda yapan öğrenciler demektir. İyi ki bu kadar çok kahraman öğrencim var ve bu yolu onların yanında yürüyorum. Beni mahcup etmeyeceklerini biliyorum ve hepsine güveniyorum.

 

Seda Yekeler

 

0
Seda Yekeler Sorularınızı Cevaplıyor!