Hepimizin Gizli Kanatları Var (Kendinize değer verin ki çocuğunuz da bu değeri alabilsin)

Her şey niyet etmekle başlar.

Benim hatırladığım ve yaşadığım Seda ile ailemin, öğretmenlerimin, arkadaşlarımın gördüğü Seda nasıldı? Herkesin mizacı, ailesi, motivasyon kaynakları ve daha da önemlisi olanakları başka başka. Pek meşhur olmuş “Urfa’da Oxford vardı da, biz mi gitmedik?” sözünü ben de şuraya bırakayım. Bu söz başarısızlığın veya eğitimsizliğin suçunu, tamamen başkalarının üzerine atma eğilimindeki büyük kalabalığın içine su serpen bir yaklaşım.  Herkesin olanak anlayışı, beklentisi ve hayalleri farklı olabilir. Bir insanı tanımak çok önemli ama daha önemlisi insanın kendisini tanımasıdır. Sizin içinizdeki cevheri çıkarmaya çalışan bir aileniz ya da öğretmenleriniz olamayabilir. Bu cevheri yanlış ifade etmiş olmak istemem. Sizin matematik yeteneğinizi, analitik bakışınızı aileniz görememiş olabilir. Bunun için yeterli birikime sahip olmayabilir, eğitimi sınırlı olabilir. Ama aileler çocuklarını destekleme konusunda kalben bonkör olmalıdırlar.

 

Belki bilmeyen vardır diyerek bütün dünyanın tanıdığı iki başarılı iş insanından söz etmek istiyorum.

 

İlki; yarattığı dünya markası Apple ile efsane olmuş, işçi bir anne babanın evlatlık edindiği Steve Jobs. Dünyanın hayran olduğu marka Apple’ın başarısı elbette Steve Jobs’un hayal gücü, istek ve çalışmasının bir eseri ama ailesinin de payı büyük. Fiziki olanaklarını ailesinin garajında oluşturan, hedeflerinin peşinde azimli ve çalışkan bir kâşif olan Jobs, aslında ailesini şaşırtan bir genç olmuş. Ailesinin varını yoğunu ortaya koyup kendisini üniversiteye yollamasına rağmen, ailesinin birikimini harcamasına değmeyeceğini düşünüp, üniversiteyi altıncı ayında bırakmış. En büyük hayali “dünyayı değiştirmek” olan Steve’e ailesi güvenmiş, mahalledeki arkadaşı Steve Wozniak da inanmış. 21 yaşında mahalle arkadaşı ile evlerinin garajında Apple’ı kurmuş. Sonrası malum…

Bir başkası ise 100 milyar doları aşan servetiyle dünyanın en zengini, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos. Biyolojik babasını hiç tanımadı ama Küba göçmeni bir Amerikan vatandaşı olan Miguel Bezos onu 4 yaşında nüfusuna alan asıl babası oldu. Babası Miguel’i öz baba kabul eden Jeff Bezos, hayatın zorluklarını ve çalışkanlığı ondan öğrendiğini söyler. Yazları dedesinin yanında yel değirmeni onararak ve sığır aşılayarak çalışmanın da yaşamının önemli kilometre taşlarından olduğunu söyleyen bu zeki insan, zekâsının değil yine çalışkanlığın, ailesi tarafından desteklenmenin ve içindeki isteğin peşinden azimle gitmenin güzel bir örneği.

“Ya Seda Hocam bize Steve Jobs’la Jeff Bezos’la gelme. Ayakları yere basan bir örnek ver derseniz size bir anne ve oğulun azminden bahsedeyim. Doğuştan spastik engelli Murat Can Çiçek ve annesi Nilgün Çiçek azmin, inancın, çalışmanın ve vazgeçmemenin en güzel örneklerinden. Motivasyonun ve azmin sonuçlarına belki de en güzel cevap. İnançsızlığın panzehiri isimler bunlar. Yürüyemeyen, ellerini kullanamayan ve rahat konuşamayan bir çocuktan bahsediyoruz. Bunlara rağmen oğlunu her yere taşıyarak, ona inanmış ve Özyeğin Üniversitesi’nde %100 burs kazanma başarısına eşlik etmiş bir anne. Anne inandı, oğlu başardı. Keşan’da başlayan ve Özyeğin Üniversitesi ardından Google’dan burs alan ilk engelli Türk öğrenci olan Murat Can, şimdi Kaliforniya Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği ve yapay zekâ doktorasını tamamladı. Sırtında oğlu ile sadece hastaneleri değil, okulları da arşınlayan bir anne Nilgün Çiçek. Kimsenin okuluna almak istemediği çocuğunun geleceğinden vazgeçmemiş. Okula ancak üçüncü sınıftan başlayan Murat Can ile derslere de çalışıp her okuldan birincilikle mezun olmasına yol açan bir anne, oğluyla Amerika’ya gitmeden 55 yaşında araba kullanmayı ve İngilizce öğrenmeyi de yaşam yoluna eklemiş. Oğlu için kendini geliştirmenin şart olduğunu bilen, bundan vazgeçmeyen ve Murat Can’ın “Bu benim değil, annemin başarısıdır” diye tevazu gösterdiği bir hikâye. “Yürüyemiyorum ama uçabilirim. Unutmayın aile her şeydir” diyen Murat Can, Nilgün hanım ve çocuklarını destekleyen tüm aileler, yolunuz açık olsun!

0
Seda Yekeler Sorularınızı Cevaplıyor!