Kullandığınız her türlü sözcüğün bir enerjisi olduğunu ve gününüzü, daha sonra da birikerek hayatınızı şekillendirdiğini hiç düşündünüz mü? Peki ya konuştuğunuz dilin düşüncelerinizi şekillendirdiğini? Bunu kendimde hissettiğimde sanırım 14 yaşındaydım ve yaşadığım bölgenin yardıma ihtiyacı olan semtlerinde, ki içinde sınıf arkadaşlarımda olurdu, çocuklara marketlerden yardım toplardım, ortaokul 3. sınıf arkadaşlarım hatırlar. Bunu yaparken de o ailenin, o semtin günlük ihtiyacını çözmeyi değil, tüm kasabada şampuanı olmayan, defterini alamayan çocuk kalmasın diye sorun kökten nasıl çözülür diye düşünürdüm. O zaman yaşım, imkanlarım yetmese de kafamdan geçen düşüncelerin ve bunları ifade ederken o günden bugüne kullandığım sözcüklerin gün gelecek kocaman bir filantropi zinciri oluşturacağını da düşler, gerçekleşmesi için de çok çabalardım, hala da çabalıyorum.
Filantropi’yi kısaca insan sevgisi olarak tanımlıyorum. Yunancada ‘’sevgi’’ anlamına gelen ‘’philos’’ ve ‘’insanlık’’ anlamına gelen ‘’humankind’’ kelimelerinden türemiş. ‘’Charity’’ yani yardımseverlik ve sosyal sorumluluk projeleri ile en büyük farkı ise; yardımseverler sosyal sorunların neden olduğu mustaripliği günlük, anlık, en fazla yıllık olarak çözmeye çalışırken, filantropistler bu sosyal sorunları tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çalışırlar. Şöyle örnek vereyim; açlıktan mustarip olan birine yemek vermek bir hayır işi, bir yardımseverlik işidir. O yemek o kişinin açlığını kısa dönemli olarak giderecektir ancak o kişi bir süre sonra yine açlıktan muzdarip olacaktır. Açlık sorununu tamamen kaldıracak çözümler üretmek ise filantropistlerin işidir.
Bir eğitimci olarak, bundan 4000 yıl önce kökleri atılmış olan bu felsefenin ülkemizdeki öncülerinden de biri olarak, eğitimde karşılaştığımız sorunlara kısa dönemli değil, uzun vadede kökten çözüm bulabilmek için sözcüklerim vasıtasıyla düşüncelerimi ‘’filantropi’’ ile yaşatıyor ve SEYEV ile yaktığım eğitim ateşine har olabilecek filantropistlerin de yetişmesini hayal ediyorum.
Çünkü biliyorum ki filantropinin para ile alakası yok. Diğerlerinin acısını hissetmek ile alakası var. O acılara geçici merhem değil, kalıcı çözüm olmak ile alakası var. Bu hayatta kendini bulmanın ; başkalarına hizmet yolunda kendini kaybetmek ile alakası var. Düşüncelerinizin ve dolayısı ile sözcüklerinizin enerjisini filantropi felsefesinden yola çıkarak ‘’dilinizi’’ güzelleştirmesi dileğiyle…
Seda Yekeler
Ekim, 2020