DEĞİŞEN İKLİM DEĞİL İNSANLIK!

İklim değişiyor.

Herkesin aklında farklı sorular ve bu sorulara bulmaya çalıştıkları yanıtlar varken, bir eğitimci olarak ben de soruyorum ve gözlemliyorum.

Eğitim kaçınılmaz iklim değişikliğinin sonucu olan doğal felaketleri azaltabilir mi? Ve bu bilinci çok erken yaşlarda, okul öncesi dönemden itibaren verdiğimizde 12 yıl boyunca yalnızca akademik derslere boğduğumuz yavrularımızı doğaya karşı daha farkında olan bireyler olarak yetişmelerini sağlayamaz mıyız?

O kadar materyalistik bakış açılarının arasında büyürken her şeyin fiyatını çok iyi bilip, değerini bilmeyen bu yavrular geleceğimizin aydınlık yüzü nasıl olacaklar?

Öğrencilerime kompozisyon konusu verirken en sık sorduğum sorulardan biridir: ‘’What are the causes and effects of Global Warming?’’ (Küresel ısınmanın nedenleri ve sonuçları nelerdir?) Verdikleri cevaplar kutupların erimesi, deodorant kullanımının ötesine geçemiyor. 12 senelik eğitimleri boyunca bildikleri doğruları da yaptıkları 4’er yanlışın götürdüğü bir test sisteminde, yaratıcı düşünme yetileri öyle bir budanıyor ki sonunda böyle basit bir sorunun dahi en temel yanıtını verebilip üzerine Türkçe dahi fikir üretemiyorlar ki bırakın kompozisyonu İngilizce yazabilsinler.

Eğitim sistemsizliğinin içindeki öğrencilerimizden eğitimli birey olmanın farkındalığını beklemek de zor ama umut hep var ve bir çocuğu dahi değiştirdiğimizde, binlerce hayatın değiştiğine şahit olmuş bir toplum olarak biz eğitimcilere normalden çok daha fazla görev düşüyor.

Eğitimin sadece direkt etkileri olan bilişsel becerilerin arttırılması, problem çözme becerilerinin gelişmesi, daha çok bilgi edinmek gibi unsurların sürekli vurgulanmasının yanı sıra eğitimin endirekt etkileri olan fakirliğin azalması, sosyal kapitalin artması ve bilgiye erişimin kolaylaşması gibi etkilerini göz ardı ederek yaşadıkça başımız felaketlerden kolay kolay kurtulmayacak.

Normal şartlarda eğitim düzeyi arttıkça doğal felaketler ile ilgili her türlü bilincin artması gerekir. Örneğin, eğitim düzeyi artmış bir bireyin doğal olarak gelir düzeyi de artar ve artan bu kaynak ona maliyetine bakmaksızın bir tam kapsamlı doğal afet sigortası yaptırabilir. (60 TL daha fazla verip sigortada mücbir sebeplerden kaçan bir toplum için yazmıyorum J)

Artan eğitim artan refahı getirir artan refah düzeyi halkın varlıklarını doğal felaketler olduktan sonra değil olmadan önce tedbirler için almasını sağlar. Politikalarımız paraya odaklanmaktansa kaliteli insan sermayesine odaklansa her şey çözülecek gibime geliyor ne dersiniz?

0
Seda Yekeler Sorularınızı Cevaplıyor!